شاد باش/ دعای آزمون غیبت
زاد روز آفتاب مهر و داد، حضرت مهدی موعود ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ را شاد باش میگوییم
غیبت یک آزمون است؛آزمونی بس دشوار، چندان که گاه یادآوریاش چشمان امام صادق ـ علیهالسلام ـ را اشکبار میکرد و ناله جانسوزش را برمیآورد.[1] سرفراز بیرون آمدن از این آزمون به اموری بسته است و دعا یکی از آنهاست. بخشی از دعا برای منتَظَر ـ علیه السلام ـ است که جانها همه فدای خاک پایش باد. این بخش از دعا اثری دو سویه دارد. دعا برای سلامتی و تعجیل در ظهورش، خود گشایشی است برای دعاکنندگان. بخش دگر دعا برای خود منتظران است تا با کمک آن روزگار پر فتنه و آشوب غیبت را با شناخت درست امام زمان خویش و با باوری استوار به انجام رسانند. پیشوای ششم ـ علیه السلام ـ برای زمانه غیبت، دو دعا به ما میآموزد:
1. زراره گوید: از امام صادق ـ علیهالسلام ـ شنیدم که میگفت: قائم پیش از این که قیام کند، غیبتی دارد. به ایشان گفتم: برای چه؟ امام در حالی که به شکمش اشاره کرد، گفت: میترسد. سپس فرمود:
ای زراره! او، همان است که انتظارش برده میشود. او کسی است که در زاده شدنش شک میکنند. برخی میگویند هنوز در شکم مادر است و برخی میگویند او(زاده شده) و غایب است. گروهی میگویند اصلاً زاده نشده است. گروهی میگویند دو سال پیش از وفات پدرش، زاده شده است؛ جز اینکه خدای تعالی دوست دارد، شیعه را بیازماید. ای زراره! در آن هنگام است که باطلگرایان شک میکنند.
زراره گوید: گفتم: فدایت شوم! اگر آن زمان را دریابم چه کنم؟ فرمود: هنگامی که آن زمان را درک کردی بر این دعا پایداری کن:
اللَّهُمَّ! عَرِّفْنِی نَفْسَکَ؛ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی نَفْسَکَ لَمْ أَعْرِفْ نَبِیَّکَ. اللَّهُمَ! عَرِّفْنِی رَسُولَکَ؛ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی رَسُولَکَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَکَ. اللَّهُمَّ! عَرِّفْنِی حُجَّتَکَ؛ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی حُجَّتَکَ ضَلَلْتُ عَنْ دِینِی؛[2] خدایا! خود را به من بشناسان که اگر خود را به من نشناسانى، پیامبرت را نمیشناسم. خدایا! پیامبرت را به من بشناسان که اگر پیامبرت را به من نشناسانى حجتت را نمیشناسم. خدایا! حجتت را به من بشناسان که اگر حجت خود را به من نشناسانى در دینم گمراه میشوم.
2. عبد اللَّه بن سنان گفت: امام ششم فرمود: به زودی شبههای به شما میرسد پس میمانید بی رایتی که دیده شود و بی پیشوای هدایتی و از آن کسى نجات نمییابد؛ مگر آن که خدا را به دعای غریق بخواند. پرسیدم دعاى غریق چگونه است؟ فرمود: میگویى:«یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِکَ» و من گفتم: «یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِکَ» امام فرمود: به حتم خداى عز و جل، مقلب القلوب و الابصار است؛ اما آن چنان بگو که به تو میگویم: «یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِی عَلَى دِینِک.».[3]